keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Laudeliina pellavasta ja nokkosesta

Lankalinjalta saamistani yhteistyölangoista langoista on nyt syntynyt ensimmäinen tuotos, pikkuinen laudeliina. Virkkasin laudeliinan LitYarnin pellavasta ja valkoiseksi värjätystä Blockwallahin nokkosesta kaksinkertaisella langalla, koukulla nro 2,5. Kokoa liinalla on 32cm x 40cm, joten hieman isompi se olisi saanut olla. Tohkeissani kuitenkin jätin mallitilkun virkkamatta (virhe!!!) ja aloitin virkkaamaan liinaa suoraan. Olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen, liinasta tuli kaikenkaikkiaan tosi kiva. 


Liinan pinta tuntuu mukavan rouheiselta, sillä nokkoslangassa on paikoittain paljonkin paksuuseroja. Pellava puolestaan on niin sileää että se "siistii" pintaa sopivasti, luomatta työhön kuitenkaan liian tasaista pintaa. 


Kokeilin liinassa Erika Knightin kirjasta 'Tyylikkäät silmukat' löytämääni pujotusvirkkaus- mallikertaa. Luulen että kuviolle on mahdollisesti olemassa joku muukin suomenkielinen nimi, mutta en tiedä mikä se voisi olla. Mallikerrassa siis virkataan vuorotellen kiinteitä- ja ketjusilmukoita helmineuleen tapaisesti, jolloin syntyy mielikuva silmukoihin/lankaan pujotetusta langasta, hieman samalla tapaa kuin esim. kudotuissa räsymatoissa. 


Virkkasin laudeliinalle myös kaveriksi pesupyörteen samoista langoista, mutta koon 7 koukulla. Pesupyörre on mukavan pehmoinen mutta samalla myös hellästi kuoriva. Ainakin minun iholleni, joka sen verran herkkä ettetn kovin karheilla pesusienillä sitä lähde hankaamaan muutoinkaan.

Tässä vielä ohje laudeliinan toteuttamiseen:

Aloitus: Virkkaa parillinen määrä ketjusilmukoita + 1s kääntymistä varten (minulla oli 90+1s)
1.krs: Virkkaa 1 kiinteäsilmukka 2. ketjusilmukkaan koukusta laskien. *Virkkaa 1 kjs, jätä väliin 1 kjs ja virkkaa seuraavaan kjs:aan 1 ks*. Toista *-* kerroksen loppuun siten että viimeiseen kjs:aan tulee ks ja kääntymistä varten 1 kjs (tätä kjs:aa ei lasketa silmukaksi).
2.krs: Virkkaa 1 ks 1.ks:aan, 1 ks seuraavaan yhden ketjusilmukan muodostamaan "kaareen". Virkkaa *1 kjs, jätä väliin ks ja virkkaa ks taas seuraavaan kjs-kaareen*. Toista *-* kerroksen loppuun siten että viimeiseen ks:aan tulee ks ja kääntymistä varten 1 kjs (tätä kjs:aa ei lasketa silmukaksi).
3.krs: 1 ks 1. ks:aan, *1 kjs, jätä väliin ks ja virkkaa ks seuraavaan kjs-kaareen*. Toista *-* kerroksen loppuun siten että viimeiseen ks:aan tulee ks ja kääntymistä varten 1 kjs (tätä kjs:aa ei lasketa silmukaksi).

Toista kerroksia 2 ja 3 niin kauan kunnes työ on halutun mittainen. Minun liinassani on lisäksi pelkät ks- kerrokset alussa ja lopussa.


Minulla oli yksi vyyhti molempia lankoja, eikä niistä olisi riittänyt enää toisen liinan tekemiseen. Jos siis halajaa isompaa laudeliinaa/ useampaa pientä, niin molempia lankoja kannattaa varata vähintään kaksi vyyhteä kumpaakin. Minun liinani toimii toistaiseksi tuoksyötököiden alustana ja toivottavasti viimeistään kesällä ennätän tekemään saunaamme lisää laudeliinoja.


Psst! Lankalinjassa on kevätsiivous meneillään ja paljon ihania lankoja sekä puikkoja näyttää olevan alennuksessa


Maaliskuun Sny- paketti

Posti toi pari päivää sitten kevään Sny- kierroksen ensimmäisen paketin. Aiheena tässä paketissa oli vastavärit ja niitä löytyikin mukavasti langoista. Vihreä ja punainen villalanka saattavat jäädä kesän yli jemmaan ensi talvea varten, ellen sitten keksi (taas) jonkin idean, joka vaan on heti päästävä toteuttamaan. Muutoin keskeneräisiä ja puikoille/koukulle jonottavia projekteja tässä onkin jo ihan joksikin aikaa eteenpäin.. Musta ja valkoinen Hanko- lanka ovat sellaisia ihanuuksia että niitä polttelee päästä kokeilemaan heti kun vaan keksin että mihin. Tosin Sny:ni muisti minua jo edellisellä viikolla sähköpostilla johon oli koonnut ohjeita minulle inspiraatioksi. Ehkäpä toteutan niistä jonkin.. Jänskää!



Lisäksi paketista löytyi pyöröpuikot, oiva lisä puikkovalikoimiin siis, minulla kun ei kovin monia pyöröjä vielä olekkaan. Oikein minun suunmukaisia pähkinöitä herkutteluun, kiva muistivihko josta Sny:ni oli koristellut itse alkusivut, kynä muistiinpanoja varten (kyniä ei ole koskaan liikaa, sillä ne ovat aina häveyksissä) sekä pieniä post it- lappusia joille varmasti löytyy käyttöä myös. Ja mikä ihaninta, Sny:ni oli neulonut minulle tossut! Siis tällaiset mä olen suunitellut tekeväni jo piiiiitkän aikaa, mutta en vaan ole ennättänyt. 

Yllättäin paketin kaikista hauskin juttu oli kuitenkin tämä kortti. Se kuvastaa minun viikonlopun ja maanantain fiiliksiä täydellisesti! Tiedätte varmaan sen tunteen, kun mikään ei tunnu onnistuvan vaikka kuinka yrittää väkertää. :D


Ja olihan paketissa mukana myös pussillinen rai-ruohon siemeniä, mutta pieni puutarhuritoverini bongasi ja vohki sen heti ensimmäisenä äipän aarteiden joukosta.

Joten suuren suuri kiitos Sny:ni ihanasta paketista!!

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Yhteistyötä Lankalinjan kanssa

Sain blogiyhteistyön merkeissä kokeiltavaksi Lankalinjalta hamppu-, nokkos- ja banaanilankoja. Hamppu- ja nokkoslankaa on käytetty jo vuosisatojen ajan myös täällä meillä Suomessa. Eniten niistä on ilmeisesti valmistettu käyttötavaroita, kuten kalaverkkoja, mutta onpa nokkoslangasta valmistettuja tekstiilejä joskus pidetty niinkin kovassa arvossa että ne ovat olleet säätyläisten yksinoikeus. Nämä langat ovat kuitenkin Intiasta, josta maahantuonnin hoitaa suomalais-intialainen yritys, Blockwallah. He myös varmistavat että lankoja valmistavilla paikallisilla naisilla on hyvät työolosuhteet, joten langat eivät tosiaan ole halpatuotantoa, tai syntyneet muutenkaan epäeettisissä olosuhteissa.

Kuvassa alimapana hamppulanka, keskellä värjäämätön nokkonen ja oikealla
yläkulmassa valkoiseksi värjätty nokkoslanka.

Langat tuntuvat ihanan rouheilta ja luonnollisilta viime aikoina paljon käyttämäni merseroidun puuvillalangan jälkeen. Langoista myös huomaa kivasti sen että ne on valmistettu käsin, eikä teollisesti. Saas nähdä mitä kaikkea kivaa näistä keksin kevään mittaan, mutta ainakin saunajuttuja olisi osasta tarkoitus väkertää.  

Banaanilanka on yllättävän kiiltävää ja sileää, vaikka paksuuserot langassa ovat osittain aika rajut. 


Nokkoslankaa saa pian myös värjättynä, minä sain jo pienen koevyyhdin maisitiaisia valkoiseksi värjätystä. Värjäämätön nokkoslanka muistuttaa ensikosketuksella aika paljon hamppulankaa, väri ja langan karheus ovat samaa luokkaa. Värjätty nokkoslanka onkin sitten värjäämätöntä lankaa paljon pehmeämpää, mutta silti ihanan luonnollisen tuntuista.


Ja viimeiseksi vielä hamppulanka, joka näyttää, tuntuu, tuoksuu (ja maistuu ;)) puhtaasti luonnolliselta. Minä tykkään! Vaikka en olekaan mikään luontoaktivisti, tai ekotekoilija mielestäni.


Kaikki nämä langat ovat myös täysin vegaanisia, eikä niiden valmistukseen ole käytetty kemikaaleja. Lisää näitä ihanuuksia, sekä muita ekolankoja löytyy Lankalinjan nettisivuilta.