maanantai 12. tammikuuta 2015

Luonnon sukkaset

Tässä lupaamani kasveilla itse värjätyistä langoista neulomani sukat. Nämä valmistuivat jo viikko sitten, mutta töilläni on tapana kerääntyä pinoon odottamaan päättelyä. Olen niitä joilla on monta projektia meneillään yhtäaikaa, niin aina ei malta päätellä edellisiä kun on jo kiire aloittaa uutta. Päättely ei muutenkaan ole lempipuuhaani, tykkään enemmän tekovaiheesta jolloin työ muodostuu ja idea muuttuu konkreettiseksi ja käsillä kosketeltavaksi. Päättely on vaan siis välttämätön paha, jolla työ viimeistellään.

Mutta siis nämä sukat. Ensin näistä piti tulla unisukat, mutta taitavat sittenkin päätyä ihan päiväkäyttöön, sen verran kivat niistä tuli. Raitoja on myös mielestäni liikaa unisukkasiksi, mutta lankoja oli niin vähän että raitoja oli pakko tehdä paljon. Käytetyt langat ovat muuten perus seiskaveikkaa ja nallea.
Lankojen värjäys oli Helkyn ja minun yhteinen projekti, ihan testimielessä toteutettu, siksi värjäyserätkin olivat pieniä. Ensi kesäksi meillä on suunnitteilla värjätä lankoja lisää, kun nyt tiedetään vähän paremmin mitä ollaan tekemässä ja minkälaista tulosta siitä syntyy. Tosin luonnon elementtien kanssa puuhastellessa, lopputulosta on mahdotonta tietää etukäteen kovin tarkkaan. Niin paljon vaikuttaa esimerkiksi se että millainen vuosi on ollut säätilojensa suhteen ja kuinka suotuisa se on ollut käytettävän kasvin kasvua ajatellen.

Lisämuuttujan soppaan tuovat myös värjäyksessä käytetyt puretusaineet ja se missä vaiheessa projektia niitä on käytetty. Nämä langat ovat ensipuretettu alunalla, jotta värit tarttuisivat hyvin. Osaan käytetyistä väriliemistä lisäsimme rauta- tai kuparivihtrilliä värjäyksen lopuksi, joka muuttaa värin sävyä riippuen siitä kumpaako niistä käytetään ja mihin sävyyn. Esimerkiksi männynkävyistä saatiin aivan ihana lämmin rusehtava sävy, mutta lisäsimme liemeen himpun liikaa rautavihtrilliä jolloin lanka muuttuikin harmaaksi.. Hups..
Näissä sukissa tumman ruskeat raidat ovat saaneet värinsä lehtikuusen kaarnasta, pehmeän toffeen sävy tuli pajunkuorista ja vaalein harmaanrusehtava avokaadojen kuorista. Punertavat raidat ovat pihlajanmarjaa, vadelmaa, Ikean puolukkamehutiivistettä ja päiväyksen ylittäneestä glögijuomasta. ;D Vihertävät raidat puolestaan syntyivät sembramännyn neulasista.Lankojen värjäys on todella koukuttavaa ja mukavan lisän puuhaan tuo kasvien keräily luonnosta.

- Iitu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti