sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Tiskiliina - ohje

Virkkaamieni tiskiliinojen ohjetta on kyselty ja tässä se nyt vihdoin on :) Koitin saada ohjeesta mahdollisimman helposti seurattavan. Jos kuitenkin törmäät ongelmaan, tai löydät ohjeesta virheen niin jätä kommentti, tai ota yhteyttä minuun sähköpostilla iitupiiks@gmail.com. Kommentoithan myös jos sait tehtyä tällä ohjeella liinan.

Valmiit liinat näyttävät viimeistellyiltä kun ne pakkaa vielä kauniisti
 ja kietoo ympärille vyötteen. Vyötteessä voi esimerkiksi lukea tuotteen nimi
ja pesuohje.

Esimerkkikuvissa näkyvä liina on virkattu Blend bamboo- langasta nro 3 koukulla. Tiskiliinoissa bambu on parhain materiaali, sillä se on luonnostaan antibakteerista. Liinoja voi toki virkata myös puuvilla- ja pellavalangoista. Liina kannattaa virkata mieluummin löysähkösti kuin kovin tiukalla käsialalla.  Näin liinasta tulee ilmavampi, jolloin se kuivuu nopeammin käyttöjen välissä. Käyttämällä langan vyötteen ohjeen mukaista koukkusuositusta yhtä isompaa koukkua, saa virkkausjälkeen automaattisesti lisättyä löysyyttä, jos muutoin virkkaa tiukkaa jälkeä.

Tiskiliinan 3 ensimmäistä kerrosta ovat ympyrän muotoisia ja neljännellä kerroksella ympyrä virkataan neliön muotoon. Neljännen kerroksen jälkeen loppu liinasta muodostuu kerroksista jotka on virkattu vaihtelevasti joko pelkistä pylväistä (+ kulmien ketjusilmukkakaaret), tai vuorotellen pylväitä ja ketjusilmukoita. Halutessaan viimeisten kerroksien paikkaa voi vaihdella tai lopun liinasta voi virkata myös pelkästään pylväs- tai reikäkerroksilla. Liinasta voi myös tehdä suuremman lisäämällä kerroksia, sillä silmukkamäärä lisääntyy kulmissa automaattisesti joka kerroksella.

Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

Aloitus: Virkkaa 6 ketjusilmukkaa ja liitä ne renkaaksi piilosilmukalla.

1. krs Virkkaa aloitusrenkaaseen 3 ketjusilmukkaa (= 1. pylväs) ja 15 pylvästä. Päätä kerros piilosilmukalla alun 3. ketjusilmukkaan. (Yhteensä 16 pylvästä)


2. krs Virkkaa 4 ketjusilmukkaa (= p + kjs). *Virkkaa seuraavaan silmukkaan 1 p, 1 kjs*. Toista *_* vielä 14 kertaa. Päätä kerros piilosilmukalla alun 3. kjs:aan. (Yht. 32 silmukkaa)


3. krs Siirry piilosilmukalla seuraavaan pylväsvälikköön (ed. kerroksen 1. ja 2. p). Virkkaa välikköön 3 kjs, 1 p ja 1 kjs. *Virkkaa seuraavaan pylväsvälikköön 2 p, 1 kjs*. Toista *_* vielä 14 kertaa. Päätä kerros piilosilmukalla alun 3. kjs:aan. (Yht. 54s)


4. kerroksella ympyrästä tehdään neliö lisäämällä kulmat.

4. krs Virkkaa 3 kjs:aa. Virkkaa seuraavaan silmukkaan 1 p ja 3 kjs. (Kolmen ketjusilmukan muodostama kaari on neliön kulmakaari) Hyppää yhden ed. kerroksen silmukan ylitse ja virkkaa neliön ensimmäinen sivu: 2 p, 1 1/2p, 5 ks, 1 1/2p, 2 p, 3 kjs. Hyppää aina kulmissa yhden edellisen kerroksen silmukan ylitse ja virkkaa neliön seuraavat  kaksi sivua samoin kuin edellinen. Virkkaa viimeinen neliön sivu näin: 2 p, 1 1/2p, 5ks, 1 1/2p. Päätä kerros alun 3. kjs:aan. (Yht. 56s)


5. krs Siirry piilosilmukalla seuraavan pylvään kohdalle (neliön sivun viimeinen p) ja virkkaa 3 kjs (= 1p). Virkkaa kulman ketjusimukkakaareen 2 p, 3 kjs, 2 p. ja neliön sivulle 11 p. Toista seuraavat kulmat ja sivut samalla lailla. Päätä kerros alun 3. kjs:aan. (Neliön jokaisella sivulla 15 p ja kulmissa 3 kjs.)


6 krs Siirry kahdella piilosilmukalla ed. kerroksen neliön sivun viimeisen pylvään päälle. Virkkaa 4 kjs (= 1 p + 1 kjs). Tee kulma virkkaamalla *ketjusilmukkakaareen 1 p, 3 kjs, 1 p, 1 kjs. Tee sivu virkkaamalla seuraavan ed. kerroksen sivun ensimmäisen pylvään kohdalle 1 p + 1 kjs, hyppää yhden silmukan ylitse ja virkkaa taas seuraavaan silmukkaan 1 p ja 1 kjs.* Toista *_* kerroksen loppuun ja päätä alun 3. kjs:aan. (Yht. 88s)


7. krs Tee samoin kuin ed. kerros (Yht. 104s)


8. krs Siirry kahdella piilosilmukalla ed. kerroksen neliön sivun viimeisen pylvään päälle.Virkkaa 3 kjs ( =1p). Tee kulma virkkaamalla *ketjusilmukkakaareen 2 p, 3 kjs, 2 p. Tee sivu virkkaamalla 1 p jokaisen ed. kerroksen silmukkaan.* .* Toista *_* kerroksen loppuun ja päätä alun 3. ketjusilmukkaan. (Yht. 120s)


9.- 12. krs Toista kerroksia 6, 7 ja 8 haluamassasi järjestyksessä. (Esimerkki liinassa kerrokset 9-11 on virkattu samoin kuin kerrokset 6 ja 7. Kerros 12 puolestaan on virkattu samoin kuin 8. krs.) Kun liina on haluamasi kokoinen, katkaise lanka ja päättele.


Iloisia tiskihetkiä toivotellen
Iitu

8 kommenttia:

 1. Kyllä tästä voisi tehdä muutakin kuin tiskiliinaa. Muutama neliö lisää niin saa jo vaikka mitä.

  VastaaPoista
 2. Ohjeesta korjattu virhe 5. krs:n kohdalta.

  VastaaPoista
 3. Hieno tiskiliina! Kiitos paljon ohjeesta! Sitä oli oikein hyvä ja helppo seurata. Oman tiskiliinani tein punaisesta blend bamboosta, jota oli joulu askarteluista jäänyt sopivasti tähteelle.

  VastaaPoista
 4. Selkeä ohje :). Itsekin näitä rättejä teen ja on kiva vaihdella mallia, millä tekee, joten kiitos uudenlaisesta ohjeesta.

  VastaaPoista
 5. Mä onnistun sössimään aina tämän. Tulee ihan vino ja toispuoleinen. Ja muka lasken silmukoita jne, mutta silti. Kyllä mä sitte virheitä löydän, puuttu joku väliletjusilmukka tai sitten olin tehny ylimääräisen pylvään tai jotain. Noh, kyllä tuo kelpaa omaan käyttöön, täytyy lahjaksi annettavat tehdä vähä tarkemmin vielä :) Kiitos tästä ohjeesta, tykkään mallista hirveästi! Tein jo aikaisemmin siis puuvillalangasta pölyrätin (joka onnistui) ja nyt bambutiskirättiä yritän saada aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäät mallista! Minulla alkaa kanssa joskus jo ihan isoäidonneliökin kiertämään vähän alkuun jos virkkaan tosi tiukkaa. Kokeile auttaisiko jos vaihdat esim hieman isompaan koukkuun? Pieniä virheitähän saa aina olla, sillähän käsintehdyn erottaa koneella tehdystä ;)

   Poista
 6. Kiitos selkeästä ja hyvästä ohjeesta! Minun aikaansaannos löytyy täältä.

  VastaaPoista
 7. kiitos ohjeesta ja koko blogista!! Ihanaa että löysin tän.. etsin kivaa virkatun sydämen ohjetta ja bonuksena nyt löysin muutakin =) Kivaa joulun odotusta!

  VastaaPoista