keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Laudeliina pellavasta ja nokkosesta

Lankalinjalta saamistani yhteistyölangoista langoista on nyt syntynyt ensimmäinen tuotos, pikkuinen laudeliina. Virkkasin laudeliinan LitYarnin pellavasta ja valkoiseksi värjätystä Blockwallahin nokkosesta kaksinkertaisella langalla, koukulla nro 2,5. Kokoa liinalla on 32cm x 40cm, joten hieman isompi se olisi saanut olla. Tohkeissani kuitenkin jätin mallitilkun virkkamatta (virhe!!!) ja aloitin virkkaamaan liinaa suoraan. Olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen, liinasta tuli kaikenkaikkiaan tosi kiva. 


Liinan pinta tuntuu mukavan rouheiselta, sillä nokkoslangassa on paikoittain paljonkin paksuuseroja. Pellava puolestaan on niin sileää että se "siistii" pintaa sopivasti, luomatta työhön kuitenkaan liian tasaista pintaa. 


Kokeilin liinassa Erika Knightin kirjasta 'Tyylikkäät silmukat' löytämääni pujotusvirkkaus- mallikertaa. Luulen että kuviolle on mahdollisesti olemassa joku muukin suomenkielinen nimi, mutta en tiedä mikä se voisi olla. Mallikerrassa siis virkataan vuorotellen kiinteitä- ja ketjusilmukoita helmineuleen tapaisesti, jolloin syntyy mielikuva silmukoihin/lankaan pujotetusta langasta, hieman samalla tapaa kuin esim. kudotuissa räsymatoissa. 


Virkkasin laudeliinalle myös kaveriksi pesupyörteen samoista langoista, mutta koon 7 koukulla. Pesupyörre on mukavan pehmoinen mutta samalla myös hellästi kuoriva. Ainakin minun iholleni, joka sen verran herkkä ettetn kovin karheilla pesusienillä sitä lähde hankaamaan muutoinkaan.

Tässä vielä ohje laudeliinan toteuttamiseen:

Aloitus: Virkkaa parillinen määrä ketjusilmukoita + 1s kääntymistä varten (minulla oli 90+1s)
1.krs: Virkkaa 1 kiinteäsilmukka 2. ketjusilmukkaan koukusta laskien. *Virkkaa 1 kjs, jätä väliin 1 kjs ja virkkaa seuraavaan kjs:aan 1 ks*. Toista *-* kerroksen loppuun siten että viimeiseen kjs:aan tulee ks ja kääntymistä varten 1 kjs (tätä kjs:aa ei lasketa silmukaksi).
2.krs: Virkkaa 1 ks 1.ks:aan, 1 ks seuraavaan yhden ketjusilmukan muodostamaan "kaareen". Virkkaa *1 kjs, jätä väliin ks ja virkkaa ks taas seuraavaan kjs-kaareen*. Toista *-* kerroksen loppuun siten että viimeiseen ks:aan tulee ks ja kääntymistä varten 1 kjs (tätä kjs:aa ei lasketa silmukaksi).
3.krs: 1 ks 1. ks:aan, *1 kjs, jätä väliin ks ja virkkaa ks seuraavaan kjs-kaareen*. Toista *-* kerroksen loppuun siten että viimeiseen ks:aan tulee ks ja kääntymistä varten 1 kjs (tätä kjs:aa ei lasketa silmukaksi).

Toista kerroksia 2 ja 3 niin kauan kunnes työ on halutun mittainen. Minun liinassani on lisäksi pelkät ks- kerrokset alussa ja lopussa.


Minulla oli yksi vyyhti molempia lankoja, eikä niistä olisi riittänyt enää toisen liinan tekemiseen. Jos siis halajaa isompaa laudeliinaa/ useampaa pientä, niin molempia lankoja kannattaa varata vähintään kaksi vyyhteä kumpaakin. Minun liinani toimii toistaiseksi tuoksyötököiden alustana ja toivottavasti viimeistään kesällä ennätän tekemään saunaamme lisää laudeliinoja.


Psst! Lankalinjassa on kevätsiivous meneillään ja paljon ihania lankoja sekä puikkoja näyttää olevan alennuksessa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti